Pełnoziarnista orkiszowa pizza z kurczakiem

Ewelina
Fit
11.06.2014 10:41
Pełnoziarnista orkiszowa pizza z kurczakiem

Przepis

Składniki

Na ciasto:

1/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

20 g drożdży

zioła prowansalskie, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli

ciepla woda

Sos:

koncentrat pomidorowy 30 %/ przecier pomidorowy

zioła prowansalskie

opcjonalnie ząbek czosnku

Dodatki:

100-150g piersi z kurczaka

kawałek papryki

mała cebula

plaster żółtego sera (u mnie gouda o obniżonej zawartości tłuszczu)

Drożdże połączyć z wodą i dodać cukier, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie połączyć przesianą przez sito mąkę, szczyptę soli, zioła prowansalskie i wcześniej przygotowany zaczyn, wszystko wyrobić. Ciasto odstawić na około godzinę.

W tym czasie przygotować dodatki: pierś z kurczaka oczyścić ze zbędnego tłuszczu i błonek, pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawami i lekko podsmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu (nie można jej przesmażyć, bo ona ma ''dojść'' w piekarniku) , paprykę i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Ser w drobniejsze kawałki. Nie miałam czasu, by przygotowywać sos pomidorowy z przecieru, dlatego poszłam na łatwiznę i zmieszałam koncentrat z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i przyprawami, dał radę.

Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować placek na pizzę, nałożyć sos i wszystkie dodatki zapiekać w 200 stopniach przez około 15 minut lub dłużej (trzeba kontrolować).