Przepis
Składniki
Na ciasto:
1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
20 g drożdży
zioła prowansalskie, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli
ciepla woda
Sos:
koncentrat pomidorowy 30 %/ przecier pomidorowy
zioła prowansalskie
opcjonalnie ząbek czosnku
Dodatki:
100-150g piersi z kurczaka
kawałek papryki
mała cebula
plaster żółtego sera (u mnie gouda o obniżonej zawartości tłuszczu)
Drożdże połączyć z wodą i dodać cukier, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie połączyć przesianą przez sito mąkę, szczyptę soli, zioła prowansalskie i wcześniej przygotowany zaczyn, wszystko wyrobić. Ciasto odstawić na około godzinę.
W tym czasie przygotować dodatki: pierś z kurczaka oczyścić ze zbędnego tłuszczu i błonek, pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawami i lekko podsmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu (nie można jej przesmażyć, bo ona ma ''dojść'' w piekarniku) , paprykę i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Ser w drobniejsze kawałki. Nie miałam czasu, by przygotowywać sos pomidorowy z przecieru, dlatego poszłam na łatwiznę i zmieszałam koncentrat z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i przyprawami, dał radę.
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować placek na pizzę, nałożyć sos i wszystkie dodatki zapiekać w 200 stopniach przez około 15 minut lub dłużej (trzeba kontrolować).