Przepis
około 140 gramów okrągłych biszkoptów
warstwa truskawkowa:
300 gramów serka homogenizowanego o smaku waniliowym
200 ml musu truskawkowego
1 – 2 łyżki cukru pudru
3 kopiaste łyżeczki żelatyny + 0,5 szklanki wrzącej wody
warstwa cytrynowa:
400 gramów serka homogenizowanego waniliowego
1 galaretka truskawkowa + 0,5 szklanki wrzącej wody
1 płaska łyżeczka żelatyny
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z 1/3 cytryny (opcjonalnie)
dodatkowo:
2 galaretki cytrynowe
350 gramów truskawek
Tortownicę o średnicy 22 – 24 cm wyłożyć biszkoptami.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, ostudzić do temperatury pokojowej (ma być wciąż płynna).
Serek zmiksować z cukrem, musem truskawkowym. Do żelatyny dodać 1 łyżkę masy truskawkowej, wymieszać, następnie zdecydowanym ruchem wlać całość usztywniacza do masy, zmiksować na najszybszych obrotach do połączenia składników. Poczekać aż masa zacznie tężeć
(około 10 – 15 minut), następnie wyłożyć ją na biszkopty (wylanie masy od razu na biszkopty może spowodować, że podpłyną nam do góry). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretkę cytrynową wraz z 1 łyżeczką żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie (bardzo dokładnie wymieszać) i odstawić do uzyskania temperatury pokojowej. Serek wymieszać z sokiem z cytryny i ewentualnie ze skórką otartą z (sparzonej !) cytryny. Galaretkę przelać do masy serowej, zmiksować dokładnie. Następnie wylać ją na stężałą masę truskawkową i ponownie wstawić do lodówki.
Potem na wierzchu poukładać truskawki (jeśli są duże, przekroić każdą na pół).
Pozostałe galaretki cytrynowe rozprowadzić w 0,8 litra gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia, następnie wyłożyć na truskawki, wstawić do lodówki na parę godzin (optymalnie na całą noc).