Dietetyczna pizza z patelni

Ewelina
Fit
09.11.2015 10:38
Dietetyczna pizza z patelni

Składniki

Składniki na ciasto:

50 g mąki pszennej pełnoziarnistej (2 łyżki)

1 jajko

30 ml mleka (3 łyżki)

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

sól i pieprz do smaku

Dodatki:

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 polędwiczka z kurczaka

1 średni pomidor

1 łyżka kukurydzy konserwowej

1 plaster sera żółtego lub 2-3 mozzarelli

przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano

Przepis

W misce dokładnie i energicznie wymieszaj wszystkie składniki na ciasto.

Na mocno rozgrzanej patelni rozsmaruj ciasto za pomocą łyżki na okrągły placek.

Smaż na mocnym ogniu do momentu pojawienia się pęcherzyków (ok. 2 minuty).

Następnie przewróć na drugą stronę i zdejmij z kuchenki

Placek posmaruj koncentratem pomidorowym i ułóż dodatki - pokrojoną drobno polędwiczkę, pomidora, kukurydzę i ser. Całość oprósz przyprawami.

Smaż teraz pod szczelnym przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Od czasu do czasu lekko "potrząśnij patelnią", aby placek nie przywarł do jej powierzchni :)