Pełnoziarnista pizza wiejska

Ewelina
Fit
14.05.2015 17:05
Pełnoziarnista pizza wiejska

Składniki

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

30g drożdży świeżych

2/3 szklanki mleka

łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

około pół szklanki ciepłej wody

łyżka oliwy

Składniki na sos:

3/4 puszki pomidorów krojonych

bazylia,oregano, tymianek, oregano

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

Dodatki na pizzę:

około 80g kiełbasy chudej

1/4 czerwonej cebuli

4 pieczarki

1/3 żółtej papryki

150g sera mozzarella w kostce

Przepis

Na początku należy przygotować zaczyn: podgrzać (a nie zagotować!) mleko, przelać do miski, dodać do niego pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.

Resztę mąki wsypać do miski, dodać oliwę, po wyrośnięciu zaczynu, dodać go do mąki z oliwą, wymieszać i porcjami dodawać wodę(ja dodałam 1/2 szklanki, ale to zależy od mąki). Po wyrobieniu ciasta, które powinno być gładkie i odlepiać się od dłoni, odstawiamy je w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 40minut.

W tym czasie przygotowujemy sos: miksujemy w blenderze pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko posypujemy mąką pełnoziarnistą. Ciasto cienko wałkujemy, a jego brzegi podwijamy tak jak na zdjęciu. Nakładamy sos pomidorowy i dodatki: na początku startą mozzarellę, potem pokrojoną w dość cienkie paski kiełbasę, starte pieczarki, cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Wkładamy do nagrzanego do 250stopni piekarnika na około 15-20 minut. Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną