Składniki
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
30g drożdży świeżych
2/3 szklanki mleka
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
około pół szklanki ciepłej wody
łyżka oliwy
Składniki na sos:
3/4 puszki pomidorów krojonych
bazylia,oregano, tymianek, oregano
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Dodatki na pizzę:
około 80g kiełbasy chudej
1/4 czerwonej cebuli
4 pieczarki
1/3 żółtej papryki
150g sera mozzarella w kostce
Przepis
Na początku należy przygotować zaczyn: podgrzać (a nie zagotować!) mleko, przelać do miski, dodać do niego pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Resztę mąki wsypać do miski, dodać oliwę, po wyrośnięciu zaczynu, dodać go do mąki z oliwą, wymieszać i porcjami dodawać wodę(ja dodałam 1/2 szklanki, ale to zależy od mąki). Po wyrobieniu ciasta, które powinno być gładkie i odlepiać się od dłoni, odstawiamy je w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 40minut.
W tym czasie przygotowujemy sos: miksujemy w blenderze pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko posypujemy mąką pełnoziarnistą. Ciasto cienko wałkujemy, a jego brzegi podwijamy tak jak na zdjęciu. Nakładamy sos pomidorowy i dodatki: na początku startą mozzarellę, potem pokrojoną w dość cienkie paski kiełbasę, starte pieczarki, cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Wkładamy do nagrzanego do 250stopni piekarnika na około 15-20 minut. Smacznego :)