Przepis
Witajcie :) Święta, święta i po świętach ;) Oj nie wiem jak Wy, ale ja jakaś zmęczona po nich jestem. Chyba przez to, że tylko się siedzi i je :( Teraz trzeba trochę lżej i tak też mam zamiar robić :) Dzisiaj u mnie krem brokułowo - bazyliowy. Miał być tylko z brokuła, ale moje dziecko chodziło i marudziło, że nie będzie, bo nie lubi i tak dalej, a że miałam świeżą bazylię na parapecie to wrzuciłam kilka listków. Smak wyszedł super, synek się zajadał i wszyscy zadowoleni he :) Polecam i miłego dnia życzę :)
Składniki:
około 1 litr wywaru warzywnego
brokuł
2 marchewki
2 cebule
2 mniejsze ziemniaki
1 duży ząbek czosnku
około 10 listków bazylii
migdały płatki
śmietana 18%
masełko klarowne do podsmażenia cebuli
sól
pieprz
Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie. Do wywaru warzywnego wrzucamy obrane ziemniaki, marchewkę i gotujemy. Cebulkę podsmażamy na masełku i wrzucamy do gotującej się marchewki i ziemniaków. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Gdy brokuł się nam już ugotuje, odcedzamy go i wrzucamy do warzyw. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i umyte listki bazylii. Miksujemy na krem, jeśli trzeba to doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy do miseczek. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Na środku robimy kleksa ze śmietany i posypujemy płatkami migdałowymi :)