Przepis
Składniki:
Na klopsiki:
400 g mięsa mielonego drobiowego
1 kajzerka (uprzednio namoczona w wodzie i odciśnięta)
1 jajko
majeranek
sól, pieprz
bułka tarta
olej
Na sos:
300g brązowych pieczarek
1 cebula
bulion
mały pęczek pietruszki lub koperku
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
olej
1 łyżeczka mąki
2 łyżeczki śmietany 18 %
Wykonanie:
Mięso mielone łączymy z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formujemy małe klopsiki i każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Usmażone wykładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy. Do podsmażonej cebuli dodajemy wyczyszczone i pokrojone na ćwiartki pieczarki (małych nie kroimy). Podsmażamy wraz z cebulą. Następnie całość podlewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut, po czym zagęszczamy lekko nasz sos: mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy łyżkę sosu grzybowego (w celu zahartowania) i wlewamy do naszych grzybów. Mieszamy do momentu zagotowania się.
Spaghetti dodajemy do ugotowanego sosu, mieszamy, aby sos dokładnie pokrył makaron. Na wierzch wykładamy usmażone wcześniej pulpeciki.