Grzybowe spaghetti z drobiowymi klopsikami

Ewelina
Makarony
08.08.2014 14:20
Grzybowe spaghetti z drobiowymi klopsikami

Przepis

Składniki:

Na klopsiki:

400 g mięsa mielonego drobiowego

1 kajzerka (uprzednio namoczona w wodzie i odciśnięta)

1 jajko

majeranek

sól, pieprz

bułka tarta

olej

Na sos:

300g brązowych pieczarek

1 cebula

bulion

mały pęczek pietruszki lub koperku

sól, pieprz

liść laurowy

ziele angielskie

olej

1 łyżeczka mąki

2 łyżeczki śmietany 18 %

Wykonanie:

Mięso mielone łączymy z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formujemy małe klopsiki i każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Usmażone wykładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy. Do podsmażonej cebuli dodajemy wyczyszczone i pokrojone na ćwiartki pieczarki (małych nie kroimy). Podsmażamy wraz z cebulą. Następnie całość podlewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut, po czym zagęszczamy lekko nasz sos: mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy łyżkę sosu grzybowego (w celu zahartowania) i wlewamy do naszych grzybów. Mieszamy do momentu zagotowania się.

Spaghetti dodajemy do ugotowanego sosu, mieszamy, aby sos dokładnie pokrył makaron. Na wierzch wykładamy usmażone wcześniej pulpeciki.