Babeczki z pigwą

Krzysztof
Przepisy
04.03.2014 19:31
Babeczki z  pigwą

Przepis

Babeczki z pigwy

Składniki :

2 szklanki mąki

1 szklanka orzechów włoskich, grubo posiekane

2/3 szklanki cukru

2 łyżeczki. proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki. sody

1/2 łyżeczki. sól

1 i 1/2 łyżeczki. mielonego cynamonu

1 łyżeczka. mielone ziele angielskie

olej 1/3 szklanki migdałów, olej z orzechów włoskich lub rzepak

1 jajko

1 szklanka puree z pigwy:

500 g pigwy zalać 1/3 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, od 20 do 30 minut. Zdjąć z ognia. Dodać cukier, w razie potrzeby.

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Posmaruj 12 standardowych form na muffinki oliwą. W misce wymieszać mąkę, orzechy, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i ziele angielskie. oddzielnie, wymieszać olej, jajko i puree z pigwy. Połączyć oba składnik .Nałożyć ciasto do foremek . Piec 25 do 30 minut lub do miękkości. Pozostawić do ostygnięcia na 5 minut.