Przepis
Babeczki z pigwy
Składniki :
2 szklanki mąki
1 szklanka orzechów włoskich, grubo posiekane
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki. proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki. sody
1/2 łyżeczki. sól
1 i 1/2 łyżeczki. mielonego cynamonu
1 łyżeczka. mielone ziele angielskie
olej 1/3 szklanki migdałów, olej z orzechów włoskich lub rzepak
1 jajko
1 szklanka puree z pigwy:
500 g pigwy zalać 1/3 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, od 20 do 30 minut. Zdjąć z ognia. Dodać cukier, w razie potrzeby.
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Posmaruj 12 standardowych form na muffinki oliwą. W misce wymieszać mąkę, orzechy, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i ziele angielskie. oddzielnie, wymieszać olej, jajko i puree z pigwy. Połączyć oba składnik .Nałożyć ciasto do foremek . Piec 25 do 30 minut lub do miękkości. Pozostawić do ostygnięcia na 5 minut.