Składniki
Czas przygotowania – maks. 20 min
Składniki:
- 3 cukinie,
- 3 ziemniaki,
- 2 cebule,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 kostka rosołowa
- sól
- pieprz
- olej do podsmażenia cebuli.
Przepis
Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Tak przygotowane ziemniaki gotujemy wraz z bulionem w 0,5 litra wody. W tym samym czasie podsmażamy cebulę oraz pokrojone cukinie. Do cebuli można dodać kilka plasterków surowego boczku lub kilka plasterków obojętnie, jakiej wędliny – ten zabieg znacznie wzbogaci smak.
Gdy ziemniaki będą już miękkie dosypujemy do nich podsmażoną cukinie oraz cebulę. Całość miksujemy blenderem. Nie powinniśmy miksować wywaru, kiedy jest bardzo gorący, ponieważ tępią się wtedy ostrza blendera. Szczerze to, mimo, że dobrze o tym wiem, zawsze miksuję zupę jak jest gorąca :/ Wynika to pewnie z tego, że jestem głodna i nie chce mi się czekać aż wszystko wystygnie. Gdy już zblendujemy wszystkie składniki dodajemy śmietanę i doprawiamy.