Przepis
Składniki (2-4 porcje):
ziemniaki – 0,5 kilo
por – 1 szklanka
ulubiona szynka – 130 gram
ser gruyere – 150 gram
pomidory koktajlowe – 9 sztuk
śmietana 18% – 200 gram
serek wiejski – 1 opakowanie
mleko – 0,25 szklanki
jajko – 3 sztuki
natka pietruszki – 4 łyżki
masło – odrobina
sól, pieprz
Przygotowanie (15 + 40 minut):
1. Pora pokrój w plasterki, rozdziel jego warstwy i przelej wrzątkiem dla złagodzenia smaku. Szynkę pokrój w małą kostkę, pomidorki na połówki, ser gruyere drobno zetrzyj. Natkę pietruszki posiekaj. Ziemniaki obierz i obgotuj w osolonej wodzie, aby stały się lekko miękkie. Poczekaj chwilę, aż ostygną.
2. Serek wiejski, śmietanę i jajka zmiksuj. Dopraw sos solą i pieprzem. Ziemniaki pokrój w 4mm grubości plasterki. Naczynie żaroodporne nasmaruj masłem.
3. Na dno naczynia ułóż warstwę ziemniaków, następnie kolejno układaj: ser gruyere, pora, sos, warstwę ziemniaków, natkę, szynkę, ser, sos, warstwę ziemniaków, natkę sos, ser, pomidorki koktajlowe. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut.
Powodzenia i Smacznego!