SZWAJCARSKA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

Krzysztof
Zapiekanki
29.10.2014 19:21
SZWAJCARSKA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

Przepis

Składniki (2-4 porcje):

ziemniaki – 0,5 kilo

por – 1 szklanka

ulubiona szynka – 130 gram

ser gruyere – 150 gram

pomidory koktajlowe – 9 sztuk

śmietana 18% – 200 gram

serek wiejski – 1 opakowanie

mleko – 0,25 szklanki

jajko – 3 sztuki

natka pietruszki – 4 łyżki

masło – odrobina

sól, pieprz

Przygotowanie (15 + 40 minut):

1. Pora pokrój w plasterki, rozdziel jego warstwy i przelej wrzątkiem dla złagodzenia smaku. Szynkę pokrój w małą kostkę, pomidorki na połówki, ser gruyere drobno zetrzyj. Natkę pietruszki posiekaj. Ziemniaki obierz i obgotuj w osolonej wodzie, aby stały się lekko miękkie. Poczekaj chwilę, aż ostygną.

2. Serek wiejski, śmietanę i jajka zmiksuj. Dopraw sos solą i pieprzem. Ziemniaki pokrój w 4mm grubości plasterki. Naczynie żaroodporne nasmaruj masłem.

3. Na dno naczynia ułóż warstwę ziemniaków, następnie kolejno układaj: ser gruyere, pora, sos, warstwę ziemniaków, natkę, szynkę, ser, sos, warstwę ziemniaków, natkę sos, ser, pomidorki koktajlowe. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut.

Powodzenia i Smacznego!