Krem serowo-brokułowy

Ewelina
Zupy
16.01.2014 22:34
Krem serowo-brokułowy

Przepis

Składniki:

1 duży brokuł

objętościowo tyle samo ziemniaków ( może tez być odrobinę więcej)

2/3 szklanki startego sera zółtego

1 ząbek czosnku

1-2 łyżki świeżego drobno posiekanego rozmarynu

sól i czarny pieprz do smaku

groszek ptysiowy, małe grzanki lub płatki migdałowe

Brokuła opłukać i pokroić w małe kawałki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Warzywa zalać 1,5 litra wody, posolić, i gotować, aż będą miękkie, ok. 30 minut. Zdjąć garnek z palnika.

Utrzeć całą zupę blenderem na gładki krem. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku oraz starty na tarce ser żółty i siekany rozmaryn. Dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia sera. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupę podawać z groszkiem ptysiowym, małymi grzankami lub z płatkami migdałowymi (ja wolę groszek).