Przepis
Składniki:
1 duży brokuł
objętościowo tyle samo ziemniaków ( może tez być odrobinę więcej)
2/3 szklanki startego sera zółtego
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki świeżego drobno posiekanego rozmarynu
sól i czarny pieprz do smaku
groszek ptysiowy, małe grzanki lub płatki migdałowe
Brokuła opłukać i pokroić w małe kawałki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Warzywa zalać 1,5 litra wody, posolić, i gotować, aż będą miękkie, ok. 30 minut. Zdjąć garnek z palnika.
Utrzeć całą zupę blenderem na gładki krem. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku oraz starty na tarce ser żółty i siekany rozmaryn. Dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia sera. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać z groszkiem ptysiowym, małymi grzankami lub z płatkami migdałowymi (ja wolę groszek).