Jabłka w cieście francuskim z lodami

Krzysztof
Przekąski
04.06.2014 6:47
Jabłka w cieście francuskim z lodami

Przepis

SKŁADNIKI:

gotowe ciasto francuskie

dżem wiśniowy

2 duże jabłka

3 łyżeczki cukru

cukier waniliowy

1 łyżeczka cynamonu

dodatkowo ulubione lody

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do miski i dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon i wszystko dokładnie mieszamy.

Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty. Nakładamy po pół łyżeczki dżemu na środek. Następnie układamy po 2, 3 kawałki jabłka i zaklejamy rogi.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 minut.

Po wyjęciu z piekarnika podajemy na gorąco z gałką lodów.