Spaghetti bolognese z cukinią

Krzysztof
Makarony
04.06.2014 6:46
Spaghetti bolognese z cukinią

Przepis

SKŁADNIKI:

250 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)

250 g makaronu spaghetti

średnia cukinia

duża cebula

2 duże ząbki czosnku

pół łyżeczki cukru

pół łyżeczki papryki słodkiej

pół łyżeczki papryki ostrej

pół łyżeczki bazylii

pół łyżeczki oregano

pół łyżeczki majeranku

pomidory w puszcze

pieprz

sól

Na łyżeczce oliwy podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Po 3 minutach dodajemy cukinię pokrojoną w plastry. Dodajemy mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek. Makaron gotujemy w łyżeczce soli. Potem należy go opłukać zimną wodą i przecedzić. Jak mięso przestanie być różowe, dodajemy puszkę pomidorów. Doprawiamy cukrem, papryką słodką i ostrą, bazylią, oregano i majerankiem. Wrzucamy na patelnię makaron. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Dekorujemy pietruszką i pomidorkami koktajlowymi.