Przepis
Składniki:
1 kg g wieprzowiny bez kości
80 dag mięsa z indyka
duża cebula
1 jajko
sucha kajzerka
1,5 łyżki przyprawy typu vegeta
sól, pieprz
suszone zioła
Mięso pokroić na nieduże kawałki. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę i dorzucić do mięsa. Wszystko zemleć. Wbić jajko, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę. Wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i starannie wyrobić. Do masy dodać szczyptę niewielką ilość suszonych ziół. Jeśli masa wyszła zbyt ścisła, wmieszać w nią 2–4 łyżki wody. Na suchej desce rozłożyć duży arkusz pergaminu, posmarować klarowanym masłem, wyłożyć masę mięsną i uformować prostokąt o bokach ciut krótszych niż wymiary dna brytfanny. Lekko poruszyć papierem, formując mięso w rulon. Szczelnie owinąć go wolnymi bokami papieru i ostrożnie przełożyć do keksówki.Wstawić do gorącego piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec 40–45 minut.
Smacznego:)