Pyszna pieczeń

Ewelina
03.12.2014 14:56
Pyszna pieczeń

Przepis

Składniki:

1 kg dobrej wołowiny z udźca

3 kolorowe papryki

cebula (drobno posiekana)

2 ząbki czosnku (posiekane)

100 g czerwonego wina wytrawnego

5 dag sproszkowanego sera np. Correggio

3 łyżki oleju

2 łyżki masła

zioła prowansalskie

rozmaryn

sól i pieprz

Wykonanie:

Włączyłam piekarnik i nastawiłam na 180 °C. Mięso umyłam, natarłam ziołami, obsypałam solą i oprószyłam pieprzem.

Na patelni rozgrzałam olej i zrumieniłam na nim mięso z każdej strony. Mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego razem z wytworzonym sosem, podlałam winem, przykryłam i wstawiłam do piekarnika na 1 godz. Po pół godzinie przewróciłam mięso na drugą stronę podlewając sosem.

Cebulę i czosnek zeszkliłam na maśle na patelni i dodałam pokrojone w kosteczkę kolorowe papryki. Warzywa chwilę się dusiły, po czym odstawiłam do wystudzenia. Następnie dodałam sproszkowany ser, zioła, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszałam.

Wyjęłam mięso z piekarnika na wpół miękkie, chwilę przestudziłam, a następnie delikatnie nacięłam dosyć głęboko na plastry około 3 cm, uważając aby nie przeciąć do końca. W wytworzone szpary po nacięciu wkładałam kolorowy farsz warzywny. Mięso lekko ścisnęłam aby wszystko przyległo do siebie i wstawiłam ponownie do piekarnika. Podlałam sosem i dusiło się jeszcze około 30 minut.

Po wyjęciu ostudziłam i pokroiłam w poprzek. W ten sposób utworzyła się kolorowa rozeta.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną