Pieczeń - mięso mielone, jajka i ciasto francuskie

Ewelina
Przekąski
23.08.2013 10:41
Pieczeń - mięso mielone, jajka i ciasto francuskie

Przepis

Składniki na ok. 4-6 porcji:

500g mięsa mielonego

1 opakowanie ciasta francuskiego

4 jajka

1 żółtko

300g pieczarek

1 cebula

1 łyżka sosu sojowego

trochę natki pietruszki

1 łyżeczka musztardy

sól, pieprz

2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

3 jajka ugotować na twardo.

Pieczarki oczyści i pokroić na plasterki lub drobniej.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Cebulę podsmażyć na oleju z pieczarkami.

Mięso mielone wymieszać w misce z jajkiem, sosem sojowym, musztardą, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Dodać przesmażone pieczarki z cebulą i wymieszać.

Mięso przełożyć na naczynia żaroodpornego i uformować z niego owal. W środek włożyć obrane jajka, jedno za drugim.

Ciasto francuskie pokroić w paski. Paski ciasta ułożyć na mięsie, a ich końcówki zawinąć pod spód mięsa. Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.

Roladę piec w nagrzanym piekarniku ok. 50min. w temperaturze 180°C.