100 g mąki pszennej T 650 60 g masła w temperaturze pokojowej 60 g cukru pudru 15 g kakao szczypta soli 1 - 2 łyżki zimnej wody 750 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie 200 ml słodzonego mleka skondensowanego 150 g kwaśnej śmietany 12% 280 g pure z mango - 1 dojrzały owoc 3 duże jajka 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 300 g gęstej kwaśnej śmietany 12% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 - 3 łyżki pure z mango Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia - dno. Wszystkie składniki na masę przełożyłam do malaksera i krótko zmiksowałam, do połączenia składników, im dłużej masa jest miksowana tym bardziej się napuszy, urośnie a potem opadnie, a tego nie chcemy, dlatego masę miksowałam do połączenia składników. Kruszonkę wysypałam na dno tortownicy, wylepiłam cały spód i podpiekłam go w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut. Na polewie ułożyłam kropki z pure z mango i wykałaczką przeciągnęłam przez kółko tworząc serducha. Przestudzoną tortownicę obłożyłam podwójną warstwą folii aluminiowej, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, czyli z parą i dzięki temu będzie wilgotny i nie opadnie po pieczeniu. Wstawiłam tortownicę do większej formy, wypełniłam do połowy wrzącą wodą i piekłam sernik w 160 C z opcją grzania góra/dół przez 60 - 70 minut. Mango obrałam i zmiksowałam na gładkie pure, odłożyłam 2 - 3 łyżki do dekorowania. Na polewę, wymieszałam wszystkie składniki oprócz pure z mango.