Składniki na zdrową Nutellę z kaszy jaglanej (duży słoik): 200 g kaszy jaglanej 2-3 łyżki masła orzechowego (bez soli, cukru i innych niepotrzebnych dodatków) 4 łyżki niesłodzonego ciemnego kakao szklanka mleka 1,5% 60 g daktyli suszonych sok wyciśnięty z połówki cytryny 0,5 łyżeczki soli około 2 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie Daktyle moczymy w wodzie przez kilka godzin, najlepiej zostawić je na noc. Nutella z kaszy jaglanej to wyjątkowo pyszny i zdrowy krem, którym możemy smarować pieczywo, naleśniki czy placuszki albo pałaszować bez niczego na deser. Ponadto jest też lżejszy, w 100 g Nutelli znajduje się 544 kcal, natomiast w tym kremie tylko 272 kcal. Krem można przechowywać w lodówce przez około 5-7 dni, więc nie martwcie się, że trzeba cały zjeść od razu. Jeśli lubicie gotowe kremy czekoladowe, które są wyjątkowo niezdrowe, wysokokaloryczne, pełne cukru i tłuszczu palmowego, to taki krem jest wspaniałą alternatywą. Jest bogaty w witaminy z grupy B, żelazo, magnez, mangan i fosfor. Kaszę przekładamy do miski, dodajemy daktyle, mleko, masło orzechowe, cukier trzcinowy, sok z cytryny i kakao.