1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650 5 żółtek 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru 155 g zimnego masła 45 g oleju 5 białek 1/4 szklanki cukru pudru trzcinowego szczypta soli 1 kisiel wiśniowy w proszku cukier puder trzcinowy do posypania 300 g owoców czarnej porzeczki 200 g czerwonego agrestu Najpierw umyłam owoce, obrałam i osuszyłam. Powstało z tego przepyszne ciasto z kruszonki, z bezą i polecam je do kawy czy herbaty, jak wolicie czystek to jak najbardziej będzie pasowało. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i na dno wsypałam 3/4 całej kruszonki, ułożyłam na niej owoce a na nich bezę, równo rozprowadzając po całym cieście. Można dodać swoje ulubione owoce, zapewniam jednak że z takim zestawem owoców jak wyżej jest obłędne. Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut. Jak już była sztywna dodałam proszek kisielu wiśniowego i ubijałam do połączenia z bezą. A może jeszcze truskawki kupicie i upieczecie ten oto placek: ciasto z owocami Kruszonka Smacznego.