Powidła śliwkowo - orzechowe

Aleksandra

Przetwory

25.08.2018 13:20

Powidła śliwkowo - orzechowe

Bardzo polecam! :). Składniki: 2 kg śliwek ( najlepiej węgierek, ale inne ciemne odmiany też się sprawdzą ) 160 g orzechów laskowych, zmielonych 700 g cukru 100 g kakao ziarenka z 1 laski wanilii ( ewentualnie 1 opakowanie cukru wanilinowego ) Wykonanie: Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Pod koniec smażenia dodać ziarenka z laski wanilii, kakao, zmielone orzechy i gotować jeszcze przez kilka minut ( kakao sprawi, że powidła bardzo zgęstnieją, należy więc przez te kilka minut cały czas je mieszać, aby nie przywarły do dna ). Tym razem mam dla Was przepis nie na ciasto, nie na deser, ale na coś, co może stanowić smakowity dodatek do jednego i drugiego :). To wszystko sprawia, że powidła przypominają smakiem Nutellę, więc myślę, że trafią w kubki smakowe także jej wielbicieli :). Dodać cukier, wymieszać i gotować/smażyć na niewielkim ogniu przez około 2 godziny często mieszając ( smażyłam 1,5 godziny ).

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2018/08/powida-sliwkowo-orzechowe.html
Opowieści z piekarnika

Opowieści z piekarnika

Aleksandra

facebook