300 g mąki żytniej chlebowej typ 720 250 ml wody 70 g siemienia lnianego + do posypania 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 10 g drożdży instant 1 łyżeczka grubo zmielonego czerwonego pieprzu Paweł pisze że chleb podczas wyrabiania się klei i to jest prawda. Jak chleb wyrósł bez wyjmowania go z piekarnika, nastawiłam temperaturę na 200 C z opcją grzania góra/dół i czas na 45 minut. Po wyrobieniu przełożyłam ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, wygładziłam wierzch i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 40 C i pozostawiłam chleb na 2 godziny do wyrośnięcia. Chleb jest sprężysty, z chrupiącą skórką, z lekką nutą pieprzu czerwonego. Po tym czasie chleb powinien być upieczony, ale warto sprawdzić patyczkiem czy się nie klei.