GNIAZDKA BEZOWE – 28 sztuk o średnicy 6,5cm - 6 białek jajek M - 300g drobnego białego cukru - 3 łyżeczki herbaty matcha - 1 szczypta zielonego barwnika w proszku (opcjonalnie) - 1 szczypta soli POTRZEBNE NARZĘDZIA - rękaw cukierniczy - końcówka Wilton 21 (otwarta duża gwiazdka) lub podobna DO PODANIA - 500ml śmietany tortowej 36% - nasiona wyskrobane z ½ laski wanilii - 1 płaska łyżka glukozy - 2-3 łyżki przesianego cukru pudru - świeże owoce - dekoracyjna posypka Do spienionych białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka na wyższych obrotach, na sztywno, do momentu gdy na szczycie ubijaczki wyjętej z miski zaczną się z piany formować miękkie, opadające wierzchołki. Wyciskanie masy na papier zaczynamy od środka narysowanego okręgu na zewnątrz, a następnie formujemy ścianki – na 2-3 ‘piętra’. Blaszkę z uformowanymi gniazdkami od razu wkładamy do piekarnika. Gotowe gniazdka zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, a następnie zdejmujemy z papieru, napełniamy schłodzoną bitą śmietaną z wanilią i cukrem pudrem (dodatek glukozy ją utrwala, nie pozwala się rozwarstwić) i świeżymi sezonowymi owocami. Pora teraz dodać cukier i ustabilizować pianę – cukier dodajemy powoli, po jednej czubatej łyżce, dalej miksując masę na wysokich obrotach. Beza jest naprawdę prosta, wszechstronna i wdzięczna, daje się wykorzystać na wiele sposobów – ale trzeba znać podstawy jej pieczenia. Po półtorej godziny warto sprawdzić, czy bezy już dobrze wyschły – zależy to od tego jak wysokie i jak grube gniazdka zrobiliście. Bezy suszymy w 100⁰C + termoobieg przez około 1,5-2 godziny na środkowych półkach piekarnika. Piana z dobrze rozmieszanym i rozpuszczonym cukrem jest ustabilizowana i na pewno nie opadnie. Na papierze w równych odstępach rysujemy koła – podstawy naszych gniazdek. Blachy do pieczenia wyjmujemy z piekarnika, na obu rozkładamy papier do pieczenia. Upiekłam za jednym zamachem dwa rodzaje – klasyczne białe i lekko egzotyczne zielone, z mocnym posmakiem herbaty matcha. Drugą część bezowej masy, tą z dodaną herbata, przekładamy do rękawa i postępujemy z nią dokładnie tak samo. Otwieranie piekarnika im nie przeszkadza – nie opadną. Białka ubijamy w czystej misce mikserem na średnich obrotach. Wszystko, co powinniście wiedzieć o zrobieniu dobrej bezy już zebrałam i opisałam bardzo szczegółowo w tym poście .