Składniki
- 1,5 kg młodej cukinii *
- 400 g koncentratu pomidorowego
- 400 g pomidorów pelati
- ½ kg cebuli
- 200 ml octu 10%
- 350 g cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżka soli
- ½ pieprzu cayenne
Przepis
- Cebulę obieramy. Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy razem z cebulą na tarce o grubych oczkach. Jeśli cukinia jest młoda (a taka polecam) to nie ma konieczności obierania jej ze skórki oraz usuwania gniazd nasiennych. Cukinię przekładamy do garnka, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 4-6 godzin.
- Po tym czasie zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy około 25 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet. Gotujemy kolejne 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy i ponownie gotujemy przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec całość miksujemy blenderem na gładką papkę. Ketchup przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut w piekarniku.
- * waga po obraniu
Notes
- - ketchup warto przygotować w małych słoiczkach, bowiem nie zawiera konserwantów i po otwarciu nie może zbyt długo stać w lodówce