Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

Cebulę obieramy. Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy razem z cebulą na tarce o grubych oczkach. Jeśli cukinia jest młoda (a taka polecam) to nie ma konieczności obierania jej …

Składniki

  1. 1,5 kg młodej cukinii *
  2. 400 g koncentratu pomidorowego
  3. 400 g pomidorów pelati
  4. ½ kg cebuli
  5. 200 ml octu 10%
  6. 350 g cukru
  7. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  8. 1 łyżeczka ostrej papryki
  9. 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  10. 1 łyżka soli
  11. ½ pieprzu cayenne

Przepis

  1. Cebulę obieramy. Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy razem z cebulą na tarce o grubych oczkach. Jeśli cukinia jest młoda (a taka polecam) to nie ma konieczności obierania jej ze skórki oraz usuwania gniazd nasiennych. Cukinię przekładamy do garnka, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 4-6 godzin.
  2. Po tym czasie zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy około 25 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet. Gotujemy kolejne 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy i ponownie gotujemy przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec całość miksujemy blenderem na gładką papkę. Ketchup przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut w piekarniku.
  3. * waga po obraniu

Notes

  1. - ketchup warto przygotować w małych słoiczkach, bowiem nie zawiera konserwantów i po otwarciu nie może zbyt długo stać w lodówce

Polecane