NIEDZIELNY OBIAD: POLĘDWICZKA W GLAZURZE Z MUSZTARDY FRANCUSKIEJ

Agnieszka
Obiad
25.08.2018 10:40
NIEDZIELNY OBIAD: POLĘDWICZKA W GLAZURZE Z MUSZTARDY FRANCUSKIEJ

Składniki: 2 małe polędwiczki lub 1 duża 2 małe polędwiczki lub 1 duża 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej) 2 łyżki octu winnego 2 łyżki siekanego świeżego rozmarynu lub suszonego (lub tymianku) Marynata z musztardy (a właściwie marynata i glazura w jednym), którą wykorzystaliśmy do tej polędwiczki ma doskonale zrównoważony smak: cukier karmelizuje się podczas smażenia i staje lekko gorzkawy, za to z musztardy wydobywają się słodkie smaki. Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej powstała na podstawie przepisu Marian Burros, autorki książek kulinarnych. Efekt jest taki, że polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej ma niezwykle złożony smak. Liczba porcji: 2 Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej jakiej nie znacie Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej jest daniem niezwykłym! Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej taka właśnie jest. To zasługa hybrydowego sosu z musztardy, pełniącego rolę marynaty i glazury w jednym. Zamarynowane w niej mięso można usmażyć, upiec lub grillować. Obsmaż polędwiczkę ze wszystkich stron, a następnie wstaw do piekarnika na 20 minut. To zasługa słodko-kwaśnej, aromatycznej marynaty i glazury w jednym. Naprawdę niewiele trzeba, żeby polędwiczkę wieprzową zmienić w eleganckie danie. Smaż polędwiczkę na średnim ogniu, obracając co 4-5 minut. Odstaw na 15 minut, choć najlepiej marynować mięso całą noc. Marynata warta jest polecenia wszystkim miłośnikom grilla, bo stanowi bardzo miłą odmianę od standardowych, sklepowych posypek do mięsa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/niedzielny-obiad-poledwiczka-w-glazurze-z-musztardy-francuskiej/