Puszyste bułeczki orkiszowe z ziemniakami

Śniadania
17.07.2018 16:27
Puszyste bułeczki orkiszowe z ziemniakami

Konwalie w kuchni – klik! Kuchennymi drzwiami – Klik! Kulinarna Maniusia – klik! Moje kucharzenie – Klik! Moje małe czarowanie – klik! Ogrody Babilonu – klik! Polska zupa – klik! Weekendy w domu i ogrodzie – klik! - Z każdej części zrobiłam okrągłą bułeczkę, ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia. - 400 g mąki orkiszowej jasnej - u mnie orkiszowa razowa - 125 ml mleka + 25 ml wody - 25 g świeżych drożdży - 140 g ugotowanych ziemniaków - 45 g miękkiego masła - 1 łyżeczka cukru - 1 płaska łyżeczka soli 7 rocznica bloga i czerwiec, czas na zmiany, mam całkiem nowego bloga, choć ma 7 lat na karku, tak jak chciałam. - Jak ciasto wyrosło, wyjęłam je na blat, zagniotłam delikatnie i podzieliłam na 10 części, w miarę jednakowych. Bułeczki orkiszowe na innych blogach: Akacjowy blog – klik! Jedynej zmiany jakiej dokonałam to zamiana mąki z białej na razową, bo myślałam że mam a nie było, została jednak Jeśli ktoś ma ochotę zapraszam na relację: Łowicz - spacer po mieście z pasiakiem i wycinanką w tle. - Piekłam je w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania gór/dół przez 20 - 25 minut. Guten Appetit! Bułeczki są przepyszne, zabraliśmy je na wycieczkę i sprawdziły się znakomicie. Apetyt na smaka – klik! - Miskę z ciastem nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę, do podwojenia objętości ciasta. - Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam letnie mleko, ugotowane i wystudzone ziemniaki, miękkie masło, sól i cukier a także rozpuszczone w wodzie drożdże, wymieszałam przy pomocy mieszadła hakowego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.mojemaleczarowanie.pl/2018/07/puszyste-bueczki-orkiszowe-z-ziemniakami.html