Karczek pieczony z czereśniami

Obiad

17.07.2018 16:41

Karczek pieczony z czereśniami

700 - 800 g mięsa karczku wieprzowego b/k 2 - 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka oleju 1 duża cebula 1 szklanka wytrawnego wina białego 1 i 1/2 szklanki wydrylowanych czereśni 4 ząbki czosnku ziemniaki małe orzeszki sól czosnkowa zioła Al Pomodoro Mięso umyłam i osuszyłam, natarłam sosem sojowym ciemnym i zostawiłam na 15 minut. Całość zalałam winem, nakryłam pokrywką i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 80 minut, po czym zdjęłam pokrywkę, polałam mięso sosem i piekłam aż mięso się zrumieniło, jakieś 10 minut. Podałam karczek z ziemniaczkami pieczonymi a zrobiłam je tak: Małe ziemniaczki, takie orzeszki - większe wystarczy pokroić na cząstki, posypałam solą czosnkową i ziołami włoskimi i piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Mięso jest idealnie doprawione sokiem z czereśni a dopóki owoce są na straganach, dopóty trzeba je wykorzystać, polecam gorąco. Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, podsmażyłam na tej samej patelni, jakieś 5 minut. Potem rozgrzałam olej, obsmażyłam mięso ze wszystkich stron, przełożyłam je do naczynia do zapiekania z pokrywką.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.mojemaleczarowanie.pl/2018/07/karczek-pieczony-z-czeresniami-i-cebula.html