Zwiotczała skóra dodaje nam lat i sprawia, że wyglądamy niezdrowo. Najczęściej winny jest nasz styl życia, brak ćwiczeń i śmieciowe jedzenie. Aby ujędrnić skórę, niezbędne jest więc dostarczanie organizmowi budulca, który zacznie stymulować produkcję kolagenu i elastyny, czyli substancji odpowiedzialnych za jędrność.
Co jeść, aby ujędrnić skórę?
#Orzechy i ryby
Orzechy jak i ryby zawierają niezbędnie nienasycone kwasy tłuszczowe, bez których nasza skóra zaczyna być sucha i wiotka. Kwasy te opowiadają za regenerację skóry i odpowiedni poziom nawilżenia.
#Owoce cytrusowe
Owoce cytrusowe zawierają sporą ilość witaminy C, która bierze udział w produkcji kolagenu w organizmie. Dodatkowo, owoce te wspomagają nawodnienie i oczyszczenie organizmu z toksyn, na czym nasza skóra również skorzysta.
#Świeże ogórki
Ogórki zawierają enzymy, które wzmacniają naczynia krwionośne i tkanki. Doskonale nawadniają organizm, co sprawia, że skóra staja się bardziej napięta.
#Marchew
Beta-karoten, którego sporą ilość zawiera marchew również bierze udział w produkcji kolagenu. Dodatkowo chroni naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV.
#Oliwki
Oliwki są doskonałym źródłem witaminy A, która zwiększa napięcie skóry. Kwasy tłuszczowe omega-3 i 6 przyspieszają regenerację skóry i sprawiają, że staje się ona nawilżona i gładka.
#Jabłka
Skórka jabłka zawiera kwas ursolowy, który wspomaga odbudowę elastyny i kolagenu. Wspomaga również przyrost masy mięśniowej, która ma wielki wpływ na jędrność skóry.