Myśląc o pielęgnacji skóry, zazwyczaj do głowy przychodzą nam kremy, maseczki, balsamy. Na kosmetyki i suplementy diety wydajemy dużo pieniędzy tylko po to, by doraźnie poprawić kondycję skóry. Głównym czynnikiem wpływającym na wygląd naszej cery jest dieta i odpowiednie nawodnienie. Co zatem warto wpisać do jadłospisu, aby wyglądała coraz lepiej?
Awokado
Witaminy: A, B1, B2, C, PP, K, wapń, potas i fosfor oraz kwas pantotenowy, lecytyna i dużo naturalnych fitosteroli w stężeniu większym niż choćby w oliwie z oliwek- to cenne składniki awokado, które pomogą nam w dbaniu o skórę. Do walki z wolnymi rodnikami przyczyni się witamina E, nazywana witaminą młodości. Regenerowana jest w organizmie, ale w wyniku upływającego czasu i szkodliwego wpływu czynników ze środowiska zewnętrznego, potrzebne jest jej uzupełnianie. W kosmetyce najczęściej stosowany jest olej i miąższ z awokado, dlatego nawet w warunkach domowych nietrudno przygotować pielęgnacyjną maseczkę.
Pestki dyni
Pestki dyni są świetnym źródłem cynku, który przyspiesza procesy regeneracji skóry, przez co skóra staje się mniej wiotka. Cynk łagodzi również objawy trądziku i oczyszcza poty, dlatego powinny uzupełniać go regularnie osoby z cerą tłustą. Pierwiastek ten wspomaga produkcję kolagenu i opóźnia procesy starzenia się skóry.
Marchew
Zawarty w marchwi beta karoten zwalczy zmarszczki, a zwłaszcza przebarwienia. Sprawi, ze koloryt będzie wyrównany, a skóra będzie wyglądać zdrowo. Witamina A poprawia powierzchnię naskórka, ale działa też w głębszych warstwach skóry i bierze udział w tworzeniu kolagenu. Po zwiększeniu ilości retinolu i beta-karotenu w diecie, pozytywną zmianę kondycji skóry zauważysz już po kilku tygodniach.
Losoś
Pożyteczne działanie ryb w diecie wiąże się z obecnością kwasów tłuszczowych. W dużej ilości występują w tłustych rybach np. łosoś, makrela, śledź. Kwasy omega-3 sprawiają, że skóra staje się miękka i delikatna. Pomagają w walce z suchą, łuszczącą się skórą, a także ziemistym kolorytem cery. Wegetarianie rezygnując z ryb, powinni sięgnąć po orzechy i nasiona.
Papryka
Jest dużo lepszym źródłem witaminy C, niż znana nam wszystkim cytryna. Witamina ta odgrywa ważną rolę w produkcji kolagenu, który odpowiedzialny jest za gładkość i napięcie skóry. Zalecana osobom z problemem pękających naczynek. Witamina C nada naczyniom elastyczności oraz ujednolici koloryt.