To warzywo bardzo często jest przez nas używane do wielu potraw, zup itp.
Jeżeli nie używasz korzenia pietruszki w swojej kuchni to z pewnością używasz natki.
To bardzo ciekawy i aromatyczny dodatek do wielu dań czy zup.
Jednak nie każdy sobie z daje sprawę z korzyści jakie przynosi spożywanie tego warzywa.
Jeżeli często gotujesz zupy to z pewnością tak samo często sięgasz po korzeń pietruszki.
Zarówno natka jak i korzeń zawierają wiele składników odżywczych i przeciwutleniaczy.
Ich właściwości są znane i wykorzystywane w medycynie ludowej od setek lat!
NATKA PIETRUSZKI
Natka pietruszki zawiera bardzo wiele cennych witamin i składników odżywczych:
- witaminy A, C, E, K,
- wapń,
- potas,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor,
- cynk,
- miedź,
- beta-karoten,
- błonnik,
- chlorofil,
- kwas foliowy.
Jak na nasz organizm działa natka pietruszki?
- pomaga w kamicy nerkowej,
- poprawia trawienie,
- łagodzi nerwobóle,
- działa moczopędnie,
- ma dobry wpływ na cerę,
- poprawia wzrok,
- usuwa toksyny z organizmu,
- odświeża oddech,
- ma właściwości antyseptycznie.
KORZEŃ PIETRUSZKI
Korzeń pietruszki zawiera bardzo wiele cennych witamin i składników odżywczych:
- witaminy A, C i witaminy z grupy B,
- fosfor,
- magnez,
- błonnik,
- żelazo,
- wapń,
- potas,
- mangan,
- przeciwutleniacze.
Jak na nasz organizm działa korzeń pietruszki?
- niweluje wzdęcia,
- działa moczopędnie,
- poprawia trawienie,
- działa antyseptycznie,
- zmniejsza napięcie mięśni gładkich dróg moczowych i jelit,
- pomaga leczyć stany zapalne nerek i pęcherza,
- reguluje ciśnienie krwi,
- pomaga w bólach reumatycznych,
- łagodzi bóle menstruacyjne.
ZOBACZ TAKŻE
NIESAMOWITE POŁĄCZENIE PIETRUSZKI I JABŁKA
Do pielęgnacji swojej skóry warto wykorzystać połączenie jabłek i pietruszki.
To prawdziwa bomba jeżeli chodzi o zawartość witaminy C, kwasów owocowych oraz chlorofilu.
Poniżej prezentujemy 5 ciekawych sposobów na wykorzystanie tego niezwykłego duetu.
OKŁAD UJĘDRNIAJĄCY BIUST
Do przygotowania tego okładu potrzebujesz:
- jabłka – 2 sztuki,
- białko – z 2 jajek,
- natka pietruszki – 1/4 pęczka.
Na początku zetrzyj jabłka na tarce.
Następnie ubij pianę z dwóch białek.
Pietruszkę drobno posiekaj.
Wszystkie składniki połącz ze sobą, a następnie nałóż na biust i dekolt.
Po 15 minutach wejdź pod prysznic i zacznij polewać biust wodą ciepłą i zimną na przemian.
MASECZKA OCZYSZCZAJĄCA
Aby przygotować maseczkę oczyszczającą potrzebujesz:
- jabłka – 1 sztuka,
- natka pietruszki – pół pęczka,
- płatki owsiane – 3 łyżki.
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze.
Następnie nałóż powstałą maseczkę na twarz i odczekaj 15 minut.
Na koniec wykonaj krótki 2 minutowy masaż twarzy i spłucz maseczkę ciepłą wodą.
MASECZKA ODMŁADZAJĄCA
Do przygotowania tej maseczki potrzebujesz:
- jabłko – połówka jabłka ze skórką,
- natka pietruszki – 1 pęczek.
- Zetrzyj połówkę jabłka ze skórką na tarce o drobnych oczkach.
- Pietruszkę bardzo drobno posiekaj.
- Wymieszaj oba składniki ze sobą.
Odciśnij lekko sok do szklanki, a następnie nanieś powstałą maseczką na twarz.
Po 10 minutach zmyj maseczkę wodą z dodatkiem odciśniętego wcześniej soku.
MASECZKA ROZŚWIETLAJĄCA
Aby przygotować maseczkę rozświetlającą potrzebujesz:
- jabłko – 1 mała sztuka,
- posiekana pietruszka – 1 łyżeczka,
- sok z cytryny – 1 łyżeczka,
- mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka.
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Następnie nałóż powstałą mieszankę na dekolt, szyję i twarz.
- Odczekaj 20 minut i zmyj letnią wodą.
KREM NA PRZEBARWIENIA
Możesz także przygotować sobie świetny krem na przebarwienia.
Wszystko czego potrzebujesz to:
- jabłko – 1 połówka,
- natka pietruszki – pół pęczka,
- jogurt – 1/4 szklanki,
- drożdże – 1 łyżka,
- ciemny chleb – 1 kromka.
Wszystkie produkty dokładnie zmiksuj przy użyciu blendera, a następnie powstały krem nanieś na twarz i dobrze rozsmaruj.
Po 20 minut spłucz ciepłą wodą.
Zabieg powtarzaj co 3-4 dni.