Sos jabłkowo-chrzanowy – przepis Składniki: 250 ml majonezu 2 łyżki musu jabłkowego 1-2 łyżki chrzanu 1 łyżka soku z pomarańczy świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: W misce umieszczamy majonez, chrzan i łyżkę soku wyciśniętego z pomarańczy. Sos trzeba odłożyć na jakiś czas do lodówki, żeby wszystkie smaki się ze sobą “przegryzły (ja odstawiam na kilka godzin). Więcej sosów i smarowideł znajdziecie też tutaj: dip z pieczonych bakłażanów, pasta z czarnych oliwek, pasta z tuńczyka. Ja natomiast, już od dawna zastanawiam się co by tu przygotować dla Was na święta Wielkanocne 🙂 Trzeba go odstawić na pewien czas w spokoju, żeby nabrał mocy 😉 Na pierwszy ogień idzie sos jabłkowo-chrzanowy na bazie majonezu. Ledwo skończyło się Boże Narodzenie, ja już zaczęłam testować nowe, wiosenne potrawy w kuchni i powracać do tych tradycyjnych rodzinnych. Powolutku będę przemycać przepisy na różności, które moim zdaniem warte są umieszczenia na stole. Mówię Wam, obżarstwo na całego odchodzi u nas w domu 😉 A Wy będziecie mieć czas, żeby je z kolei wypróbować u siebie, zanim nastanie Wielkanoc. Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce (ja użyłam do tego tarki dla dzieci ;)).