Składniki: 125 ml mleka 2 żółtka jaja 2 dag drożdży ¾ szklanki cukru 8 dag masła 2 szklanki mąki pszennej ½ słoiczka konfitury własnej roboty (może być truskawkowa lub inna) Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miseczki, zalać 50 ml ciepłego mleka z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dosypać resztę mąki, wbić żółtka, wlać resztę mleka i rozpuszczone, ostudzone masło z cukrem. Dokładnie wyrobić ręką, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2018/02/buchty-maslane-z-konfitura.html