Składniki na 2 porcje: puszka ciecierzycy puszka pomidorow masło klarowane cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy łyżeczka garam masala łyżeczki chilli sól kolendra świeża limonka Sos ma wyrazisty, intensywny i lekko pikantny smak dzięki podsmażeniu cebuli, czosnku i świeżego imbiru oraz dodatku kilku orientalnych przypraw, bez których nie można się obejść w kuchni indyjskiej. - Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Chana Masala Wegetariańskie curry z ciecierzycy i pomidorów jadłam jakiś czas temu w jednej z krakowskich indyjskich knajpek. Na szczęście są one łatwo dostępne w każdym większym markecie lub delikatesach azjatyckich.