Zupa serowa z porem i grzankami

Ewelina
Zupy
01.05.2014 19:55
Zupa serowa z porem i grzankami

Przepis

składniki na 3 porcje

1 por

20 dag żółtego sera

łyżka mąki

1/2 litra bulionu ( może być z kostki )

szklanka mleka

4 łyżki masła

łyżeczka oliwy z oliwek

3 kromki chleba

gałka muszkatołowa

pieprz

przepis

Umytego i osuszonego pora kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy pokrojonego pora dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszamy.

Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Pozostałe masło topimy w garnku wsypujemy mąkę i mieszając, podsmażamy, wlewamy bulion oraz mleko, całość mieszamy i zagotowujemy.

Do gotującego się wywaru wsypujemy starty ser żółty i wszystko mieszamy, zupę doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową, gotujemy kilka minut i odstawiamy z ognia.

Kromki chleba kroimy w kostkę przekładamy je do formy do pieczenia i skrapiamy oliwą z oliwek, zapiekamy około 3 minuty w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.

Zupę podajemy z porem i grzankami .