Przepis
składniki na 3 porcje
1 por
20 dag żółtego sera
łyżka mąki
1/2 litra bulionu ( może być z kostki )
szklanka mleka
4 łyżki masła
łyżeczka oliwy z oliwek
3 kromki chleba
gałka muszkatołowa
pieprz
przepis
Umytego i osuszonego pora kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy pokrojonego pora dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszamy.
Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Pozostałe masło topimy w garnku wsypujemy mąkę i mieszając, podsmażamy, wlewamy bulion oraz mleko, całość mieszamy i zagotowujemy.
Do gotującego się wywaru wsypujemy starty ser żółty i wszystko mieszamy, zupę doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową, gotujemy kilka minut i odstawiamy z ognia.
Kromki chleba kroimy w kostkę przekładamy je do formy do pieczenia i skrapiamy oliwą z oliwek, zapiekamy około 3 minuty w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.
Zupę podajemy z porem i grzankami .