Przepis
Składniki (około 12 babeczek):
mleko skondensowane (zagęszczone) niesłodzone – 500 ml
żelatyna – 2 opakowania (po 50 gram)
borówki – 1 opakowanie
dowolne ciastka owsiane – 1 opakowanie (moje miało 150 gram)
masło – około 70 gram
sok z połowy cytryny
Przygotowanie (25 + 40 minut):
1. Ciastka rozkrusz w misce i dodaj do nich rozpuszczone wcześniej masło. Wymieszaj.
2. Przygotowaną masę wyłóż na spód papilotek do muffinów. Do robienia babeczek możesz użyć dodatkowo specjalnej formy do pieczenia muffinów, będzie ci łatwiej nakładać składniki. Przygotowane spody wstaw do lodówki na 15 minut (w tym czasie możesz przygotować masę piankową).
3. Rozpuść żelatynę według przepisu na opakowaniu. Mleko skondensowane przelej do miski. Następnie miksuj, dodając powoli żelatynę oraz sok z cytryny. Na koniec dodaj borówki i wymieszaj całość łyżką.
4. Wyjmij przygotowane wcześniej spody z lodówki. W każdą foremkę nakładaj piankową masę (uwaga, szybko gęstnieje!). Tak przygotowane babeczki włóż do lodówki na około 40 minut, do ścięcia żelatyny.
Powodzenia i Smacznego!