Zupa serowa z grzankami

Ewelina
Zupy
17.05.2015 8:38
Zupa serowa z grzankami

Składniki

750 ml bulionu

3 serki topione (trójkątne)

100 g sera żółtego

250 ml mleka

gałka muszkatołowa

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

2 żółtka

natka pietruszki

2 kromki pieczywa pokrojonego w kostkę

sól

pieprz świeżo zmielony

Przepis

Do gorącego bulionu wrzuciłam kostki sera. Zostawiłam na małym gazie około 10 minut żeby się rozpuścił i lekko zagęścił zupę.

Ser żółty starłam na tarce i przełożyłam do ciepłego mleka. Dodałam do gorącej zupy. Przyprawiłam świeżo startą gałką muszkatołową.

Żółtka wymieszałam z małą ilością gorącej zupy, żeby się dobrze połączyły, żeby nie było grudek.

Garnek z zupą zestawiłam z gazu i wlałam do niego przygotowane żółtka. Całość wymieszałam, przyprawiłam solą, pieprzem i posypałam posiekaną natką pietruszki.

Na patelni rozgrzałam masło a po chwili wrzuciłam ząbek czosnku. Kiedy się przypiekł odrobinę, wyrzuciłam go i wsypałam na patelnię pokrojone kostki pieczywa. Podsmażyłam i zrobiłam grzanki.

Gorąca zupę rozlałam do miseczek, włożyłam grzanki i posypałam dodatkową porcją natki pietruszki.