Składniki
750 ml bulionu
3 serki topione (trójkątne)
100 g sera żółtego
250 ml mleka
gałka muszkatołowa
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 żółtka
natka pietruszki
2 kromki pieczywa pokrojonego w kostkę
sól
pieprz świeżo zmielony
Przepis
Do gorącego bulionu wrzuciłam kostki sera. Zostawiłam na małym gazie około 10 minut żeby się rozpuścił i lekko zagęścił zupę.
Ser żółty starłam na tarce i przełożyłam do ciepłego mleka. Dodałam do gorącej zupy. Przyprawiłam świeżo startą gałką muszkatołową.
Żółtka wymieszałam z małą ilością gorącej zupy, żeby się dobrze połączyły, żeby nie było grudek.
Garnek z zupą zestawiłam z gazu i wlałam do niego przygotowane żółtka. Całość wymieszałam, przyprawiłam solą, pieprzem i posypałam posiekaną natką pietruszki.
Na patelni rozgrzałam masło a po chwili wrzuciłam ząbek czosnku. Kiedy się przypiekł odrobinę, wyrzuciłam go i wsypałam na patelnię pokrojone kostki pieczywa. Podsmażyłam i zrobiłam grzanki.
Gorąca zupę rozlałam do miseczek, włożyłam grzanki i posypałam dodatkową porcją natki pietruszki.