Przepis
Potrzebujecie:
opakowanie groszku mrożonego (bo świeżego jeszcze nie ma)
ok.pół litra bulionu
ząbek czosnku
pół małej cebuli
masło (ktoś jest zdziwiony?)
sól, pieprz, pół łyżki soku z cytryny
ja dałam tymianek, ale może być też np. oregano
Jeśli lubicie zupy bardzo łagodne, to wszystko
Jeśli tak jak ja lubicie, żeby było chociaż trochę ostro, potrzebujecie małą papryczkę chilli, a jeśli chcecie żeby było ostro ekstremalnie, to np zieloną pastę curry
W garnku, na maśle (2-3 łyżki) podsmażacie cebulę, czosnek i tymianek. Zalewacie bulionem,solicie, wrzucacie groszek (2 łyżki możecie odłożyć, jeśli lubicie jak w zupie coś pływa)Gotuje się to około 10 minut. Miksujecie, a jeśli jest zbyt gęste dolewacie mleka.
Jak już jest na talerzu wrzucacie kilka groszków. Można posypac sobie fetą, albo małymi kawałkami mozzarelli, ja tego nie zrobiłam, ale niewykluczone, że zrobię bo nie powiedziałam tej zupie jeszcze ostatniego słowa. Posypujecie kawałeczkami chilli. Może być z grzankami, wtedy właściwie nie potrzeba łyżki, grzanki w tej roli mogą wystąpić.
No i tak. To jedyne co do tej pory dziś zrobiłam. A nie, sorry, jeszcze pranie, ale to tak bardziej pralka niż ja...
Może pomaluje paznkocie w takim razie. Na zielono.
Miłego dnia.Popołudnia właściwie. I smacznego, jak się skupicie to jeszcze dziś zdążycie!