panna cotta gruszkowo-jabłkowa

Ewelina
Przepisy
13.11.2014 10:48
panna cotta gruszkowo-jabłkowa

Przepis

Polubicie ten przepis. Fantastyczne połączenie serka, owoców i karmelu. Do tego uznawana za najzdrowszy owoc na świecie – goja (o owocach goji możecie przeczytać tutaj: owoce goji). Czyż nie brzmi fantastycznie? Przepis ten bierze udział w konkursie Almette (konkurs dla blogerów).

Fotografia panna cotty gruszkowo-jabłkowej z owocami goji i chipsem karmelowym

składniki (4 porcje)

2 opakowania (300 g) serka Almette gruszkowo-jabłkowego

250 ml śmietany kremówki 30%

3 łyżeczki żelatyny do deserów + 4 łyżki gorącej wody

50 g (3 łyżki) cukru

otarta skórka z 1 pomarańczy

mus z owoców goji i jabłka

200 g jabłek (czyli 1 większe)

50 g owoców goji (suszonych)

½ cytryny (sok)

¾ szklanki wody

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki żelatyny do deserów

karmelizowana gruszka i chipsy karmelowe

6 łyżek brązowego cukru (najlepiej nierafinowanego)

2 gruszki

do ozdoby

2 łyżki owoców goji

½ szklanki gorącej wody

wykonanie

Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem z cytryny. Dodajemy owoce goji, cukier, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy namoczoną w gorącej wodzie żelatynę. Mieszamy, miksujemy, odstawiamy do ostudzenia.

Śmietanę, cukier i skórkę z pomarańczy podgrzewamy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do podgrzanej śmietany. Studzimy. Dodajemy miksując serki Almette.

Do 4 pucharków przelewamy ¾ masy serowej. Schładzamy (najlepiej w lodówce). Po ścięciu wylewamy stygnący mus. Odstawiamy do ponownego ścięcia. Po zastygnięciu musu uzupełniamy pucharki resztą białej masy. Ostatni raz przekładamy deser do ścięcia.

Na patelnię wrzucamy cukier, poruszając patelnią doprowadzamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy pokrojone gruszki (można wcześniej usunąć gniazda nasienne). Gruszki karmelizujemy, przekładając kilkakrotnie do odparowania wytworzonego soku. Gruszki studzimy na papierze do pieczenia. Na papier do pieczenia wylewamy 4 chipsy karmelowe. Pozostawiamy do wystudzenia.

Deser dekorujemy gruszkami, posypujemy wcześniej namoczonymi w gorącej wodzie owocami goji oraz dekorujemy chipsami karmelowymi.