- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
pół kilo mięsa mielonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
przyprawa meksykańska
sól
pieprz
250 gram sera żółtego
ser mozzarella
suszone pomidory
pół żółtej papryki
pół czerwonej papryki
pietruszka
Przepis
Mięso mielone umieszczamy w misce następnie dodajemy do niego pokrojoną cebulę, posiekany czosnek oraz przyprawy w postaci pieprzu, soli oraz gotowej mieszanki meksykańskiej. Mięso dokładnie wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników.
W osobnej miseczce łączymy ze sobą starty ser żółty z posiekanymi suszonymi pomidorami, żółtą i czerwoną papryką oraz posiekaną pietruszką.
Z mięsa mielonego formujemy kulki, które umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą palców lub małej łyżeczki z naszych kulek mięsnych formujemy gniazda lub koszyczki. W tak przygotowanych gniazdach z mięsa umieszczamy plaster sera mozzarella oraz wcześniej przygotowany farsz.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. I gotowe!
Tak przygotowane gniazda z mięsa mielonego są świetną propozycją na imprezę lub obiad dla całej rodziny.