Przepis
Składniki:
250 g makaronu gniazdka
3 pomidory
1 cukinia
80 startego sera żółtego
2-3 jajka
5 łyżek bułki tartej
sól
pieprz
sok z ćwiartki cytryny
2 łyżeczki ulubionych ziół (majeranek, tymianek, pietruszka)
olej do smażenia
sałata do dekoracji
Wykonanie:
Pomidory po sparzeniu obrałam ze skórki. Jeden zostawiłam do dekoracji a pozostałe pokroiłam w kosteczkę.
Cukinię po umyciu obrałam częściowo ze skórki. Pokroiłam w słupki.
Ser starłam na tarce jarzynowej.
Rozdrobnione warzywa przełożyłam do miseczki, skropiłam sokiem z cytryny i posypałam ziołami.
W garnku zagotowałam osoloną wodę. Gaz wyłączyłam. Makaron włożyłam do wrzątku i po około 2- minutach delikatnie wyjęłam.
Na patelni rozgrzałam olej i ułożyłam odsączony z wody makaron. Obsypałam startym serem. Obsmażyłam krótko, wyłożyłam na półmisek.
Nitki makaronu delikatnie rozchyliłam od góry. W utworzone gniazda nałożyłam farsz warzywny, oprószyłam solą i pieprzem i ponownie zamknęłam rozchylonymi nitkami makaronu.
W miseczce rozkłóciłam jajka. Do drugiej wsypałam bułkę tartą.
Na patelni rozgrzałam olej.
Gniazda makaronowe panierowałam najpierw w jajkach, następnie w bułce tartej i przekładałam na gorącą patelnię. Smażyłam na małym gazie na złoty kolor z obu stron.
Wyłożyłam na ozdobiony sałatą półmisek i podałam jeszcze ciepłe z pozostałym farszem warzywnym.