Gniazda makaronowe

Ewelina
Makarony
08.12.2014 18:30
Gniazda makaronowe

Przepis

Składniki:

250 g makaronu gniazdka

3 pomidory

1 cukinia

80 startego sera żółtego

2-3 jajka

5 łyżek bułki tartej

sól

pieprz

sok z ćwiartki cytryny

2 łyżeczki ulubionych ziół (majeranek, tymianek, pietruszka)

olej do smażenia

sałata do dekoracji

Wykonanie:

Pomidory po sparzeniu obrałam ze skórki. Jeden zostawiłam do dekoracji a pozostałe pokroiłam w kosteczkę.

Cukinię po umyciu obrałam częściowo ze skórki. Pokroiłam w słupki.

Ser starłam na tarce jarzynowej.

Rozdrobnione warzywa przełożyłam do miseczki, skropiłam sokiem z cytryny i posypałam ziołami.

W garnku zagotowałam osoloną wodę. Gaz wyłączyłam. Makaron włożyłam do wrzątku i po około 2- minutach delikatnie wyjęłam.

Na patelni rozgrzałam olej i ułożyłam odsączony z wody makaron. Obsypałam startym serem. Obsmażyłam krótko, wyłożyłam na półmisek.

Nitki makaronu delikatnie rozchyliłam od góry. W utworzone gniazda nałożyłam farsz warzywny, oprószyłam solą i pieprzem i ponownie zamknęłam rozchylonymi nitkami makaronu.

W miseczce rozkłóciłam jajka. Do drugiej wsypałam bułkę tartą.

Na patelni rozgrzałam olej.

Gniazda makaronowe panierowałam najpierw w jajkach, następnie w bułce tartej i przekładałam na gorącą patelnię. Smażyłam na małym gazie na złoty kolor z obu stron.

Wyłożyłam na ozdobiony sałatą półmisek i podałam jeszcze ciepłe z pozostałym farszem warzywnym.