Kotlety mielone z żółtym serem

Anna
Obiad
28.11.2014 11:42
Kotlety mielone z żółtym serem

Przepis

Odkąd pamiętam, kotlety te są jednym z moich ulubionych dań. I choć wypróbowane w różnych wariantach, najlepiej smakują te tradycyjne. Można je zrobić z prawie każdego rodzaju mięsa osobno lub mieszanego. Mi osobiście najbardziej smakują takie z wieprzowiny z odrobiną tartego, długo dojrzewającego sera. Po prostu pychotka :)

Potrzebne nam:

- 500 g mielonego mięsa wieprzowego

- duża cebula

- jajko

- czerstwa bułka lub pieczywo tostowe

- mleko do namoczenia bułki

- 50 g tartego sera długo dojrzewającego

- sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, czosnek w pudrze,

słodka papryka i 2 kostki przyprawy o smaku

smażonej cebulki

- olej do smażenia

- bułka tarta

Przygotowanie:

Cebulę pociąć w drobniutką kostkę. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso przyprawić ziołami, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem, przyprawę w kostkach rozgnieść i wszystko wymieszać z mięsem. Do mięsnej masy dodać surowe jajko, cebulę, ser i odciśniętą bułkę. Mięsną masę dobrze wyrobić. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podawać z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i z papryką z zalewy.