Przepis
Składniki
20 ml wody
25 ml mleka
szczypta soli i cukru
25 g masła/margaryny
40 dag mąki
1 jajko
500 ml śmietany kremówki
3 dag cukru pudru
Czas przygotowania: 50min
Czas gotowania: 25+10 min
Ilość porcji: 14
Poziom trudności: łatwe
Przygotowanie
Zagotować wodę i mleko w rondelku, dodać sól cukier i masło. mieszać i doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąką i szybko mieszać (można mikserem) ciasto na wolnym ogniu do połączenia składników. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ścianek garnka. Przestudzić. Kolejno dodawać po jednym jajku cały czas miksując.
Wyciskać szprycą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, porcje w kształcie łezki o około 8 cm długości i 5 cm szerokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 18-20 minut minut. Po wystygnięciu przekroić wzdłuż na pół.
Szyje łabędzi wyciskać przez węższą nasadkę szprycy, formując cyfrę S ok 6 cm długą. Piec 10 - 12 minut.
Ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać jakiś czas. Wypełniamy środek korpusu ptysi, szyję wetknąć przy końcu każdego ptysia, kształtując łabędzie. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)