Ptysiowe łabędzie - PRZEPIS

Krzysztof
Desery
24.04.2014 8:40
Ptysiowe łabędzie - PRZEPIS

Przepis

Składniki

20 ml wody

25 ml mleka

szczypta soli i cukru

25 g masła/margaryny

40 dag mąki

1 jajko

500 ml śmietany kremówki

3 dag cukru pudru

Czas przygotowania: 50min

Czas gotowania: 25+10 min

Ilość porcji: 14

Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

Zagotować wodę i mleko w rondelku, dodać sól cukier i masło. mieszać i doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąką i szybko mieszać (można mikserem) ciasto na wolnym ogniu do połączenia składników. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ścianek garnka. Przestudzić. Kolejno dodawać po jednym jajku cały czas miksując.

Wyciskać szprycą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, porcje w kształcie łezki o około 8 cm długości i 5 cm szerokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 18-20 minut minut. Po wystygnięciu przekroić wzdłuż na pół.

Szyje łabędzi wyciskać przez węższą nasadkę szprycy, formując cyfrę S ok 6 cm długą. Piec 10 - 12 minut.

Ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać jakiś czas. Wypełniamy środek korpusu ptysi, szyję wetknąć przy końcu każdego ptysia, kształtując łabędzie. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)