Ptasie mleczko - PRZEPIS

Ewelina
Ciasta
28.04.2014 9:20
Ptasie mleczko - PRZEPIS

Przepis

Ptasie mleczko

Składniki:

- 2 szkl. mleka

- 2 opakowania bitej śmietany w proszku

- 3 różnokolorowe galaretki

Przygotowanie:

Przygotować tortownicę o średnicy 23 - 24 cm.

Pierwsza warstwa: galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej wody (w 1 szklance) i odstawić do wystudzenia. Do miski wlać 1 szklankę mleka, wsypać bitą śmietanę i całość ubić. Jak galaretka zacznie tężeć zmiksować z ubitą śmietaną. Masę wlać na biszkopty. Trzeba to zrobić powoli i ostrożnie, żeby biszkopty nie podpłynęły do góry. Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia.

Jak pierwsza warstwa stężeje można na nią wylać drugą przygotowaną w ten sam sposób.

Trzecia warstwa: Galaretkę sporządzić według przepisu na opakowaniu. Wylać na całość i schłodzić. Deser należy przechowywać w lodówce.