Składniki
500 gram mąki
120 gram cukru pudru
2 łyżeczki amoniaku
100 gram masła lub margaryny
½ szklanki mleka
jajko
cukier trzcinowy
cukier puder
Przepis
Mąkę łączymy z cukrem pudrem, 2 łyżeczkami cukru wanilinowego oraz jedną łyżeczką amoniaku. Całość dokładnie mieszamy.





Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut.


Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka (szklanką). Kółka składamy na pół i nacinamy w 3 miejscach wzdłuż górnej części, z której następnie formujemy kształt łabędzia.




Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blaszkę pieczenia wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem trzcinowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.



Ciasteczka po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

I gotowe.

Życzymy smacznego.
Ciasteczka są pyszne i rozpływają się w ustach.
