Sernik na zimno mamy

Ewelina
Ciasta
14.07.2014 13:58
Sernik na zimno mamy

Przepis

Serników na zimno w tym roku zrobiłam już bardzo dużo i dziwi mnie fakt, że żadnego z nich tutaj nie zamieściłam… może dlatego, że od razu znikały z talerzy? :) Mamy ich kilka w zanadrzu. W dzisiejszej odsłonie śmietankowo-kakaowy sernik na zimno mojej mamy, o którego przepis proszą wszyscy, którzy go jedzą. Od dziś już nie muszą, przepis jest tu! Tereska, dziękujemy! :)

Składniki:

1kg sera twarogowego śmietankowego (nie z wiaderka)

1 szklanka cukru

pół kostki masła

4 żółtka

4 białka + szczypta soli + 3 łyżki cukru

pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

3 płaskie łyżki kakao

4 łyżki żelatyny + pół szklanki wrzątku

Dodatkowo:

galaretka malinowa

maliny

Wykonanie:

Zarówno żelatynę, jak i galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy.

Masło ucieramy z żółtkami przez kilka minut, następnie małymi partiami dodajemy cukier i miksujemy, aż do uzyskania puszystej masy. W międzyczasie ubijamy białka z dodatkiem soli oraz cukru. Do masy z żółtek i masła, stopniowo dodajemy ser, następnie ekstrakt z wanilii oraz wystudzoną żelatynę. Wyłączamy mikser, do masy dodajemy po łyżce ubite białka i mieszamy delikatnie drewnianą kopystką. Ciasto dzielimy na pół, do jednej z nich dodajemy przesiane kakao i delikatnie łączymy składniki. Ciasto śmietankowe wykładamy do foremki i umieszczamy w lodówce na 20 minut. Następnie wykładamy masę kakaową i znów umieszczamy w lodówce na 20 minut. Na cieście układamy maliny, zalewamy je galaretką i umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia ciasta. Gotowe :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną