Przepis
Serników na zimno w tym roku zrobiłam już bardzo dużo i dziwi mnie fakt, że żadnego z nich tutaj nie zamieściłam… może dlatego, że od razu znikały z talerzy? :) Mamy ich kilka w zanadrzu. W dzisiejszej odsłonie śmietankowo-kakaowy sernik na zimno mojej mamy, o którego przepis proszą wszyscy, którzy go jedzą. Od dziś już nie muszą, przepis jest tu! Tereska, dziękujemy! :)
Składniki:
1kg sera twarogowego śmietankowego (nie z wiaderka)
1 szklanka cukru
pół kostki masła
4 żółtka
4 białka + szczypta soli + 3 łyżki cukru
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 płaskie łyżki kakao
4 łyżki żelatyny + pół szklanki wrzątku
Dodatkowo:
galaretka malinowa
maliny
Wykonanie:
Zarówno żelatynę, jak i galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy.
Masło ucieramy z żółtkami przez kilka minut, następnie małymi partiami dodajemy cukier i miksujemy, aż do uzyskania puszystej masy. W międzyczasie ubijamy białka z dodatkiem soli oraz cukru. Do masy z żółtek i masła, stopniowo dodajemy ser, następnie ekstrakt z wanilii oraz wystudzoną żelatynę. Wyłączamy mikser, do masy dodajemy po łyżce ubite białka i mieszamy delikatnie drewnianą kopystką. Ciasto dzielimy na pół, do jednej z nich dodajemy przesiane kakao i delikatnie łączymy składniki. Ciasto śmietankowe wykładamy do foremki i umieszczamy w lodówce na 20 minut. Następnie wykładamy masę kakaową i znów umieszczamy w lodówce na 20 minut. Na cieście układamy maliny, zalewamy je galaretką i umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia ciasta. Gotowe :)