Pyszna zupa pieczarkowa

Ewelina
Zupy
19.12.2014 20:59
Pyszna zupa pieczarkowa

Przepis

Składniki:

1 l wywaru z suszonych grzybów

200 g pieczarek

2 marchewki

1 pietruszka

mały seler

natka pietruszki

sól

pieprz

1 łyżka masła skalowanego

dowolny makaron (np. przypominający ryż)

Ponadto:

sok z cytryny

listek laurowy

2 ziarenka ziela angielskiego

ziarenka czarnego pieprzu

Wykonanie:

Warzywa po oczyszczeniu i umyciu wstawiłam do gotowania z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego i ziarenek pieprzu. W trakcie gotowania wlałam gorący wywar z suszonych grzybów. Kiedy warzywa były miękkie, wyjęłam. Marchewkę pokroiłam w talarki a resztę warzyw wyrzuciłam.

Pieczarki po oczyszczeniu i opłukaniu pokroiłam w cienkie plasterki. Wrzuciłam na patelnię na rozgrzane masło. Chwilę przesmażyłam, doprawiłam solą i pieprzem.

Przełożyłam do wywaru. Po zagotowaniu wsypałam 3 łyżki drobnego makaronu. Kiedy makaron był ugotowany, doprawiłam zupę do smaku solą i pieprzem, oraz sokiem z cytryny. Ale trzeba dodawać ją bardzo ostrożnie i za każdym razem próbować, żeby nie przesadzić.

Na koniec dodałam dwie łyżki śmietany. Całość posypałam posiekaną natką pietruszki.

Pyszna zupa, z wyraźnym smakiem grzybów. Jaki zapach... jaki smak.... Ummm. Jeśli lubicie takie zupy i pokusicie się ugotować tę zupę, życzę SMACZNEGO!