Przepis
Składniki:
1 l wywaru z suszonych grzybów
200 g pieczarek
2 marchewki
1 pietruszka
mały seler
natka pietruszki
sól
pieprz
1 łyżka masła skalowanego
dowolny makaron (np. przypominający ryż)
Ponadto:
sok z cytryny
listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
ziarenka czarnego pieprzu
Wykonanie:
Warzywa po oczyszczeniu i umyciu wstawiłam do gotowania z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego i ziarenek pieprzu. W trakcie gotowania wlałam gorący wywar z suszonych grzybów. Kiedy warzywa były miękkie, wyjęłam. Marchewkę pokroiłam w talarki a resztę warzyw wyrzuciłam.
Pieczarki po oczyszczeniu i opłukaniu pokroiłam w cienkie plasterki. Wrzuciłam na patelnię na rozgrzane masło. Chwilę przesmażyłam, doprawiłam solą i pieprzem.
Przełożyłam do wywaru. Po zagotowaniu wsypałam 3 łyżki drobnego makaronu. Kiedy makaron był ugotowany, doprawiłam zupę do smaku solą i pieprzem, oraz sokiem z cytryny. Ale trzeba dodawać ją bardzo ostrożnie i za każdym razem próbować, żeby nie przesadzić.
Na koniec dodałam dwie łyżki śmietany. Całość posypałam posiekaną natką pietruszki.
Pyszna zupa, z wyraźnym smakiem grzybów. Jaki zapach... jaki smak.... Ummm. Jeśli lubicie takie zupy i pokusicie się ugotować tę zupę, życzę SMACZNEGO!