Przepis
15 dag mąki
1 szklanka wody
8 dag masła
4 jaja
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Sposób przygotowania: Wodę zagotować z masłem i solą, wsypać przesiana mąkę, odstawić i rozetrzeć grudki. Następnie ponownie podgrzać i mieszać aż stanie się gładkie ciasto. Odstawić, ostudzić i wbijać po jednym jajku, na końcu dać proszek i mieszać. Blachę posypać mąką i nałożyć łyżką małe kupki z ciast. Piec w nagrzanym piekarniku przez pół godziny w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z pieca przeciąć nożem. Przełożyć kremem gotowym (ze sklepu). Na koniec posypać cukrem pudrem.
Przepis na krem ( dla tych co wolą zrobić sami niż kupić w sklepie)
Składniki na masę:
1,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
200 g masła
Szklankę mleka gotujemy z cukrem zwykłym i waniliowy. W osobnym naczyniu pozostałą część mleka łączymy z jajkiem, mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną mieszankę i energicznie mieszamy, do połączenia składników, tak aby nie powstały grudki. Kiedy budyń się zagotuje, wystarczy jak pyrknie, odstawiamy go, aby wystygł.
Miękkie masło miksujemy do puszystości, następnie dodajemy po łyżce budyniu, i tak łączymy masło z budyniem, do postania delikatnego kremu. Ja dodałam jeszcze łyżeczkę spirytusu.
Zimne ptysie przekrawamy na pół, i przekładamy gotowym kremem. Posypujemy cukrem pudrem.