Przepis
To chyba najprostszy placek ucierany z jabłkami. Każdy go może zrobić, nawet jak cukier się nie utrze na cacy to...i tak Wam ten placek wyjdzie.
Składniki i tu uwaga jeśli robicie w okrągłej tortownicy to ilość składników jak poniżej, jeśli chcecie zrobić w kwadratowej blaszce, trzeba podwoić ilość składników.
4 jaja
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
półtorej szklanki mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa http://mlyn-kopytowa.pl/strona,doc,pol,glowna,2114,0,4841,1,2114,plus.html
szczypta soli
pół maragryny
szara reneta lub inne jabłka, około 5-6 sztuk, zależy od wielkości
Obierz jabłka i pokrój w cząstki. Roztop margarynę. Odstaw ,niech się wystudzi.
Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj. Następnie wlej margarynę. Ucieraj delikatnie.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę.
Poukładaj jabłka.
Włóż do nagrzanego peikarnika na ok. 190 stopni, piecz około od pół godziny do 45 minut.
Sprawdzaj patyczkiem lub ...spaghetti.
Smacznego!