Przepis
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
250g mąki pszennej
100g kakao (tradycyjne)
1 3/4 szklanki cukru
220ml oleju
250ml mleka
5 jajek
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Krem malinowy:
400g malin (mrożonych)
300g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
budyń waniliowy w proszku (może być malinowy)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek wody
Poncz:
3/4 szklanki wody
sok z połowy cytryny
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
kilkanaście malin na wierzch tortu
150g malin do środka tortu
łyżka kakao na wierzch
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni C. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 22cm, wykładamy dno pergaminem.
Biszkopt: W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz cukier, w drugiej misce mokre: olej, ekstrakt waniliowy, jajka oraz mleko. Za pomocą rózgi roztrzepujemy jajka z pozostałymi składniki, następnie dodajemy suche składniki i mieszamy aż do połączenia składników. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy 65-70 minut – do tzw. suchego patyka.
Krem: Masło ucieramy na puszystą masę. Maliny (mrożone, ale mogą być świeże) umieszczamy w rondelku z dodatkiem ekstraktu waniliowego oraz cukru. Gotujemy na małym ogniu, aż maliny puszczą sok i całkowicie się rozdrobnią na mus. W kubku łączymy proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną i wodą, dodajemy do musu malinowego i bardzo energicznie mieszamy chwilę, aż masa stanie się bardzo gęsta. Studzimy. Do ubitego masła dodajemy masę malinową, łyżka po łyżce, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Jeśli zdarzy Wam się, że z masy malinowej zostaną małe grudki, wystarczy zblendować krem przez 1-2, a krem stanie się piękny i gładki. Umieszczamy go w lodówce.
Biszkopt: Po upieczeniu biszkoptu, wyjmujemy go z piekarnika i studzimy. Wybrzuszenie powstałe w trakcie pieczenia odcinamy i np. wycinamy serduszka, którymi ozdobimy boki tortu. Można również pokruszyć i ozdobić okruszkami boki. Biszkopt przecinamy, by stworzyć 3 warstwy. Pierwszą część układamy na paterze, polewamy ponczem, smarujemy kremem i układamy połówki malin. Przykrywamy krem kolejnym blatem biszkoptu i postępujemy w ten sam sposób. Znów nakładamy kolejny blat, nasączamy ponczem, smarujemy kremem i ozdabiamy wierzch różyczkami z kremu oraz malinami, środek posypujemy kakao, boki zdobimy serduszkami.
Źródło: http://www.foodcooklove.pl/