Ciasto straciatella z malinami

Ewelina
Ciasta
12.06.2014 15:04
Ciasto straciatella z malinami

Przepis

Witam wszystkich. U mnie dziś trochę chorobowo, bo dopadły mnie zatoki i głowa mi pęka :((( Masakra jakaś :( Dawno tak nie miałam. Dobra teraz do rzeczy :) Powyższe ciasto robiłam już chwilę temu. Inspirację znalazłam tutaj. Nie miałam niestety czasu, żeby go tak pięknie przyozdobić, ale i tak wyszło pyszne. Ciasto jest na prawdę po prostu pyszne. Dodatek do ciasta kawy i potem malin do masy łamie całą słodycz i dla mnie jest ona idealna. Polecam i życzę miłego dnia, a ja biegnę do lekarza.

Składniki na ciasto blaszka 33x23:

5 jajek,

200g mąki pszennej,

150g margaryny lub masła,

250g brązowego cukru,

2 łyżki kakao,

75g gorzkiej czekolady,

60ml mocnej zaparzonej kawy,

szczypta soli,

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

3 łyżki mleka,

100g śmietany 18%.

Margarynę stopić, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić. Całe jajka ubić z cukrem - około 7minut. Dodać stopioną czekoladę. Kakao zmieszać z przecedzoną kawą, śmietaną i mlekiem. Dodać do jajek. Na koniec wsypać przesianą mąkę zmieszaną ze solą, proszkiem i sodą oczyszczoną. Dokładnie wymieszać szpatułką.Piec w 180 stopniach około 30 minut.

Ostudzić i przekroić na 2 części.

Masa:

250g serka mascarpone,

600ml śmietanki 30%,

60g mlecznej czekolady,

60g gorzkiej czekolady,

3 łyżki cukru pudru,

600g świeżych malin

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, chwilę ucierać, do połączenia się składników. Dodać 50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady- startych na drobnych oczkach. Dokładnie wymieszać.

Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 1/3 kremu, rozłożyć 3/4 malin, posmarować znowu 1/3 kremu i przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu i ja posypałam resztą startej czekolady mlecznej i gorzkiej :))