Przepis
Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec do tzw. suchego patyczka (ok. 30 min).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty ( ja przekroiłam na 3).
Masa:
400 ml śmietany kremówki (36%) - użyłam 30%
500 g serka mascarpone (2 opakowania)
5 pełnych łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku - w zależności od poziomu słodkości jaki kto lubi)
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać do niej serek mascarpone i dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
Dodatkowo:
dżem malinowy,
biała czekolada i maliny - do dekoracji
WYKONANIE TORTU
Jeden z przygotowanych blatów tortowych położyć na paterze. Posmarować dżemem malinowym. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej. Na wierzch położyć kolejny blat tortu, posmarować dżemem. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Wierzch i boki wysmarować pozostałą masą śmietankową. Dowolnie udekorować - u mnie są jest to biała czekolada. Ozdobić malinami. Schłodzić.
Smacznego!!!