Pierniczki z lukrem - idealne na święta

Ewelina
Desery
29.11.2017 18:36
Pierniczki z lukrem - idealne na święta
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

100 gram masła
150 gram miodu
4 jajka
500 gram mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka gałki muszkatałowej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka imbiru
Składniki na lukier:
1 białko
1,5 szklanki cukru pudru
ewentualnie barwnik spożywczy jeśli chcemy zrobić kolorowy lukier

Przepis

Masło roztapiamy wraz z miodem w małym garnuszku. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

Zdjęcie Pierniczki z lukrem - idealne na święta #1

Zdjęcie Pierniczki z lukrem - idealne na święta #2

Zdjęcie Pierniczki z lukrem - idealne na święta #3


Jajka roztrzepujemy w dużej misce.

Zdjęcie Pierniczki z lukrem - idealne na święta #4

Do jajek dodajemy ostudzone masło z miodem.

Zdjęcie Pierniczki z lukrem - idealne na święta #5

Do tak przygotowanej masy przesiewamy mąkę z dodatkiem sody. Do mąki dodajemy również następujące przyprawy: cynamon, kardamon, gałka muszkatałowa, pieprz, kakao, imbir.

Zdjęcie Pierniczki z lukrem - idealne na święta #6

Zdjęcie Pierniczki z lukrem - idealne na święta #7

Zdjęcie Pierniczki z lukrem - idealne na święta #8


Całość dokładnie wyrabiamy do postawnia jednolitego ciasta. Tak przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę do lodówki.

Zdjęcie Pierniczki z lukrem - idealne na święta #9

Zdjęcie Pierniczki z lukrem - idealne na święta #10

Po upływie godziny ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 - 3 milimetrów. Pierniczki wykrajamy za pomocą różnych foremek.

Zdjęcie Pierniczki z lukrem - idealne na święta #11

Zdjęcie Pierniczki z lukrem - idealne na święta #12
Tak przygotowane ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut.
Zdjęcie Pierniczki z lukrem - idealne na święta #13
Zdjęcie Pierniczki z lukrem - idealne na święta #14

Ciasteczka ostawiamy do ostygnięcia (najlepiej na kratce), następnie dekorujemy lukrem.

Zdjęcie Pierniczki z lukrem - idealne na święta #15

Zdjęcie Pierniczki z lukrem - idealne na święta #16

Zdjęcie Pierniczki z lukrem - idealne na święta #17

Zdjęcie Pierniczki z lukrem - idealne na święta #18


Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku. Ciasteczka te nadają się do spożycia nawet kilka miesiecy po ich przygotowaniu.


Jak przygotować lukier na ciasteczka?


Cukier puder przesiewamy do miski. Białko ubijamy do momentu, aż się delikatnie spiewni. Następnie do lekko ubitego białka dodajemy cukier puder i ucieramy do momentu, aż masa będzie lśniąca i gładka. Lukier powinien być gęsty ( jeśli wyjdzie za żadki dodajemy odrobinę cukru pudru zaś jeśli wyjdzie za gęsty dodajemy odrobinę wody). Jeśli chcemy uzyskać kolorowy lukier dodajemy do niego barwnik spożywczy lub naturalny (np. sok z buraka).


Jak sprawić, aby pierniczki były miekkie?


Po upieczeniu pierniczki zazwyczaj są twarde. Co zrobić aby rozpływały się nam w ustach? Najlepiej nasze pierniczki zaraz po upieczeniu wyłożyć na kratce w pomieszczenoiu w którym panuje duża wilgotność ( można również uchylić okno w trakcie deszczu). Jeśli nie mamy w domu takiej miesca to najlepiej włożyć nasze pierniczki do puszki z kawałkami branych jabłek. Pamiętajcie, aby jabłka wymieniać co kilka dni bo mogą zacząć pleśnieć.

Zdjęcie Pierniczki z lukrem - idealne na święta #19